UrStaserne

Gammelstyre Dannerne

Dette er en helt spesiell rase. Det er ikke mange av dem, men mange nok. UrStasere tilhører igjen en større art, som er der noe skjer, eller som sørger for at noe skjer der de er. Dette er arten homo activus. Uten disse stopper det.

Stasen ble stiftet i 1987, opprinnelig som et Jubileumskorps i forbindelse med Bestum Skoles Musikkorps 50-års jubileum. Da var det ialt 25 personer som med fanfarer, trompetstøt og noe slentrende innsats sto bak dannelsen av dette bidraget til Bestum's musikkliv. Av disse er det nå bare 9 virkelige UrStasere som fortsatt er med i Stasen. Pga. denne rasens meget spesielle særpreg er det ikke vanskelig å finne fem til disse, selv under de største arrangementer. De har alle, på en eller annen måte, noe for seg. Dette er:

Erik Akre
Elisabeth Akre
Bjørn Anderssen
Erik Bye
Bente Gundersen
Gunnar Smith
Arne Sunde
Stein Sunde
Anne Svanevik

Den fullstendige listen over medlemmene fra 1987 finner du her.


Gammelstyre

Elisabeth Gilbo
Selvom det er vanskelig å få ministerne i dette korpset til å gi fra seg setene sine, skjer det fra tid til annen. Av de som har forlatt maktens tinde er det noen som må nevnes spesielt. Ikke mange årene etter at Norge hadde fått sin kvinnelige statsminister, fikk Stasen sin første kvinnelige Stasminister, Elisabeth Gilbo. Hun spilte baryton også som liten - i Tåsen Skoles Musikkkorps. I likhet med mange andre Stasere har hun det slik at det er best når det stadig skjer noe. Derfor har hun vært veldig sentral i alle våre utflukter og små og store arrangementer. Og så har hun den evnen at hun er veldig flink til å få andre til å gjøre det.

Jan Gunnar Aulie
En av de virkelige "innvandrerne" i Stasen, Jan Gunnar Aulie - eller Gummi - som er dekknavnet hans, var Stasminister i 199x. Han spiller tuba, bor på Tofte, og giftet seg på vinteren en fryktelig kald dag. Det vet vi, vi var der - intet skikkelig bryllup uten korpsmusikk. I guttedagene spilte han tuba i Tåsen Skoles Musikkkorps. Han kan også spille litt trompet. Den har han også med seg ved festlige anledninger, festet på tubaen - altså en form for sekvensiell duett. Sammen med sin gode tubavenn - Dag - som også har en trompet på, blir det sekvensiell kvartett! Han jobber med kopier, defor får Stasen mange fine kopier. F.eks. den gangen vi hadde Stasens LOOC-emblem på Lillehammer. Uoffisielt til forveksling lik det offisielle.

Av øvrige tidligere ministre tilhører tidligere Stasarkivar Gunnar Smith og tidligere Finansminister Erik Akre UrStaserne.

Hovedmeny

UrStaserne

Gunnar Smith
Utover de som har ministerposter i Stasen er det ikke medisinsk forsvarlig å ikke nevne musikkguruen vår - Gunnar Smith. Han passer på smitt og smule, i tillegg til at han trakterer trombonen sin. Musikalsk bakgrunn har han fra Smestad skoles guttemusikkorps, en gang i 60-årene. Ofte kan han treffes på, veivende med armene. Da er han vikardirigent.

Arne Sunde
Arne stammer fra Huseby skoles guttemusikkorps, der han spilte trompet i 50-årene. Sammen med oss spiller han oftest baryton, selv om han helst vil spille tuba. Han er en av de virkelig iherdige, derfor passer det veldig bra at han er Geriljaminister. Det er ikke hvem som helst som skaffer korpset sitt gratis båttur tur/retur Nesodden med Nesodd-båten, bare for å spille litt på dekk.

Stein Sunde
Stein var Stasens første Direktør, før vi etablerte oss som en Stas i Stasen. Da fikk vi Stasminister og desslike. Stein er en av de få som kan telle opp i hvilken som helst takt, og spille hvilken som helst takt. Det skal litt til å følge ham når han teller raskt til fire og vi skal spille en smektende "Rosa på Bal" - den som går i valsetakt vet du. Det er morsomt - for oss! Stein kommer fra Huseby skoles guttemusikkorps, der han spilte trompet i 50-60 årene. Nå spiller han trombone. Det er praktisk, for da kan han bruke sleiden som stokk - når det røiner på. I 2001 gikk han av som Stasminister, etter å ha sittet i ledersetet for andre gang.

Bente Gundersen
Bente slår på et av korpsets mest unike og minst håndterlige instrument - Stortromma. Dette har hun lært i voksen alder - hva nå det er! Det sies at hun snek seg inn på første øvelse i Jubileumskorpset, og var plutselig med. Uten å ha spilt før. Og slik er hun bare. Hun styrer veldig med tøy-ting og andre småting, og så er hun veldig glad i Godis på tur.

Anne Svanevik
Selv om Anne ikke bor på Bestum lenger, gikk hun i Bestum skoles musikkorps i 60-årene. Også jente i korps den gang da gitt - tenk på det! Den gangen lærte hun å spille pent på trompet - noe hun ikke har klart å glemme. I 2001 gikk en drøm i oppfyllelse for Anne, hun fikk Stasens ypperste ministerium.

Bjørn Anderssen
Bjørn er trompeternes metronom. Det er ikke det tempo han ikke kan holde. Når du ikke er ferdig samtidig med Bjørn, har du enten spilt for fort eller for langsomt! Dette og mer til lærte han i Bestum skoles musikkorps i 50-60 årene, med trompeten sin.

Erik Akre
Erik A. trives best når han enten spiller på klokkespillet sitt, eller når han kan introdusere Stasen på mer enn syv språk (Norsk, Svensk, Dansk, Engelsk, Tysk, Fransk, Italiensk) - og f.eks Spansk i tillegg. Dette er både velegnet og svært imponerende, særlig i utlandet. Med klokkespillet går han så langt fremme i korpset at han er lett synlig (og ofte) på fjernsynet under direkte sending på 17. mai. Her tror jeg mange er litt misunnelig! Men, vi lurer stadig på når Erik skal få en fuglinstrumentet sitt. En sånn tysk ørn, du vet!

Elisabeth Akre
Elisabeth har hatt mange barn (3) i Bestum skoles musikkorps. Nå spiller hun althorn, noe hun ikke gjorde som barn selv. På en eller annen måte snek hun seg med i Jubileumskorpset, uten å kunne spille et eneste instrument. Hun er den fødte Stassekretær, og det har hun vært siden opprinnelsen. Vanligvis er det ikke den ting hun ikke har tenkt på.

Erik Bye
Erik B. er redaktøren av hjemmesiden vår (Cyberminister). Dette opptar ham veldig, når han ikke spiller trompet. Han spiller ofte sterkt nok, bortsett fra den gangen dirigenten ikke hørte trompetene? Det skal aldri gjenta seg.
Han samler på autografer som har noe med musikken å gjøre. For å imponere de andre i Stasen får han autografen på notene sine! Han har fått signaturen til Ole Edvard, Astrid Lindgren (Pippi), Vebjørn Rdahl (Georgia On My Mind), og Bækkelaget: Anja A. (Seier'n er vår), Cecilie L. (Ain't she sweet) og Frode K. (Father of Victory). Det er mange på ønskelisten.

Hovedmeny


Fullstendig liste over de som var med ved dannelsen av Jubileumskorpset i 1987.

Erik Akre, lyre
Bjørn Anderssen, trompet
Stine Arnessen, trompet
Lasse Berg, slagverk
Eva Bjerkmann, klarinett
Torill Bjerkmann, fløyte
Erik Bye, trompet
Sturla Eidsgaard, altsaxofon
Johan Foden, trompet
Lene Foden, klarinett
Anne Cathrine Friis, slagverk
Espen Gundersen, tenorsaxofon
Rune Holbæk, tuba
Jørgen Holmboe, tuba
Kristina Lausund, klarinett
Erik Roald, althorn
Odd-Bjørn Schjetne, trombone
Eva Schøyen, klarinett
Trygve Smebye, baryton
Gunnar Smith, trombone
Baard Styrmoe, tenorsaxofon
Arne Sunde, baryton
Stein Sunde, trombone
Anne Svanevik, trompet
Torger Svanevik, trombone
Elisabeth Hoberg Svean, althorn

I starten var det Odd-Bjørn Schjetne som var dirigent, sammen med vikardirgent Gunnar Smith.

Det var den gangen vi hadde Promotion som kjenningsmarsj!!

Tilbake til UrStaserne.

Hovedmeny


Denne siden redigeres iherdig av Cyberminister Erik Bye.