Det musikalske


Besetning

Gerilja

Lyden

Julen

Musikkseminaret

CD

Instrumenter

Repertoar

Tidligere repertoar

Stassnutter

Konserter

ARKIV

Litt om repertoaret

Hovedmeny


Dirigenten

Høsten 2005 fikk Stasen ny dirigent - Stian Omenås. Han har utdanning innen jazztrompet, komposisjon og direksjon fra Musikkonservatoriet i Trondheim og Norges Musikkhøyskole i Oslo. Rik erfaring med direksjon og trompetspill i ulike band og orkestre innen flere sjangere, som jazz, klassisk, pop og rock. Er det mulig å finne en mer velegnet dirigent for Stasen? Alle tidligere dirigenter i Statsen har vært forskjellig - det er også Stian. Mer info på her.

Allerede etter et par øvelser ante vi at Stian har planer om å ta med Stasen på en lang, melodiøs og kvalitetsfylt reise innen Stasen's sjanger. Vi sitter som tente lys under øvelsen - dette minner om skikkelig undervisning fra 50-åra, bare med den forskjell at Stasen vil ha mer av dette! Og øvingsplanen er allerede klar:
begynn samtidig; begynn mykt nå vi skal; spill melodiske fraser; spill svakere nesten over alt; lytt på naboen. Noen andre som kjenner seg igjen?

Stian er like aktiv musiker som hele Bestum stasmusikk tilsammen. Dette kan du lese mer om på hans side.

Flere detaljer om Stian og hvordan vi har det og tar det - kommer om litt!

Dette skrev jeg tidlig våren 2006. Siden den gang har følgende skjedd: Vi har hatt en konsert med koret Dusjlaget (Ullern kirke vinteren 2008), vi har hatt Sinatrakonsert i gamle Stabekk kino med Gary Kilby (2007) og vi har hatt konsert med filmmusikk samme sted, november 2008. I 2009 hadde vi West Side Story og Porgy and Bess på konsertprogrammet i Stabekk kino. Da hadde vi med to unge solister: Ine Brandsarbakken og Håkon Steinsholt, fra Bær Mu Da Ungdom. I tillegg hadde Stian fått med pianisten Eyolf Dale. Den siste var nok konserten med mest kevende program til nå.

Vi har gjennomført et besøk i Bad Bramstedt (2006), en jubileumskonsert på Diakonhjemmet (20 år i 2007), deltagelse på Svensk Blåsmusifestival (sommeren 2007) og et kick-offseminar i Langesund, sammen med Bamble musikkorps (høsten 2008). Vi har fått med oss ytterligere en festival i Bad Bramseth (sommeren 2009), og i 2005 var vi i Brønnøysund sammen med Ullern Janitsjar. Vi slo oss sammn slik at begge korpsene kunne delta, under hatten til bestum Stasmusikk.

I skrivende stund (juni 2010) står vi foran en ny tur til Sæby . Der skal det være karnevalsopptog under temaet: Walt Disney. Hva vi skal være er en liten hemmelighet, men modellen stå avbildet på forsiden. Ikke fortell det til noen.

Og der det er mulig og musikalsk passende, trår Stian til med en "liten" solo. Stykker som har blitt spilt: Misty, Mack the knife, Love theme fra The Godfather, Amazing Graze, Summertime.

I løpet av de to-tre siste årene har det skjedd noe musikalsk med Stasen, hører jeg tilhørerne si:

Vi spiller mykere, mer melodiøst, bedre rytmikk, det er forskjell på 1 p og to f'er. Dessuten klarer vi å dempe oss innendørs. Det er nærmest litt ubegripelig, det Stian gjør med oss!

Tidligere dirigenter

Gerilja

For at ikke spilleoppdragene skal bli for få og for tradisjonelle, har vi latt Arne Sunde få lov å være geriljaminister. Han har ingen motforestillinger for hvor og når han kan spille tuba sammen med oss. Og det gjør han!

I de første årene var det slik at vi plutselig dukket opp, i Sentrum til Jul, rundt omkring i Oslo rett etter sommerferien. Vi har dukket opp på Aker Brygge, utenfor Narvesenkiosken ved Nasjonaltheateret, i Musikkpaviljongen, på Egertorvet, inne i Paleet, på Gressholmen, på Nesoddbåten og en gang inne på Sentralstasjonen. <

I de siste årene har Julegeriljaen foregått på CC Vest etter avtale, og sommergeriljaen i Frognerparken. Da spiller vi ca 2 timer til turistenes store glede, og det hele avluttes med Ja vi elsker, rett under Monolitten kl. 21.

Og det har vist seg meget lurt å ha Arne S som geriljaleder. Han kjenner mange. Det er han alle "ukjente" henvender seg til, når det skjer noe ett eller annet sted, og de trenger musikk! Dette har sendt oss til åpningen av Skimuseet på Holmenkollen, VM i Flaskehopprenn (Holmenkollen), åpning av Lysaker- krysset, åpning av Lysaker stasjon - tidlig en morgen, åpning av turveien langs Lysakerelva, og mye mye annet i løpe av snart 25-års virke (sommer 2010).

Instrumentbesetning

Nå tror jeg at Stasen har:

Fløyter: 3 Tenorsax: 2 Trombone: 3 Klokkespill: 1
Klarinetter: 8Kornetter: 2 Baryton: 3 Tamburmajor: 1
Bassklarinett: 1Trompeter: 6 Tuba 2 Fanebærer: 1
Sopransax: 1Althorn: 2 Slagverk: 1 Duskbærere: Mange
Altsax: 5Waldhorn: 2Stortromme: 1 Flaggbærere: Mange

dvs. ca 45 på det meste. Oftest er vi 25 - 35 spillende. Her kan du finne ut mer om instrumentene.

Tilbake

Lyden

Mye av dette kan du høre her i CD-studioet vårt.

Musikkseminaret

Alle som har vært i abeid vet at seminar er tingen. Ved hjelp av seminaret går vi videre, fremover i samlet flokk! Slik er det med med korps og musikk også.

Etter ca. 7 års virke ble det tydelig at noe måtte gjøres med det musikalske. Da var det at han Lars Halvard Tønsberg kom på dette med seminar. Etter å ha søkt Støytilsynet og Viltnemda om bære- og brukertillatelse for instrumenter i Harestua-skogen, ble Viubråtan valgt til seminarsted. Der spiller vi så mye vi kan - fra fredag til søndag. Vi lærer å: puste, slappe av, stramme de riktige muskler, telle, spille. Særlig trompetistene har lært noe nyttig: "å se ned på trestrøken C!".

Noen år senere overtok dirigent Magnus overtok ledelsen på seminaret. I 1999 resulterte det i vår første CD, mer historie her.

I 2001 hadde vi igjen med ny dirigent - Kjetil Myhre og da ble det øvd på improvisasjon - tvungen deltagelse! Alle var enige om at det hadde vært lettere. I tillegg spilte vi detaljer og grundig gjennom nytt repertoar.

I 2002 fortsatte vi med improvisasjoner og fortsettelsen på swingprosjektet. Stadig "litt nytt" i de dype skoger.

I 2004 (nærmere bestemt 17.-18. februar) kom det på nytt noe nytt inn i Stasen. Vi dro på seminar til Kongsberg - overnatting på Vandrehjem! Etter mange år i Harestuaskogen (Viubråtan), var vi modne (les: gamle) nok til å overnatte på Ungdomsherberge uten at hverken barn eller foreldre var med! Og Kjetil hadde selvfølgelig med litt nytt prøvingsstoff. Det er stadig mye swing - storbandstil, som Kjetil prøver å friste oss med. Og det klarer han. Riktignok var det litt kaldt i øvingslokalet det første året - de hadde glemt å sette på varmen etter julefeiringen! Men det ordnet seg etter hvert. Så, kommer igjen.

Og det har vi gjort flere år, til og med 2009. Høsten 2005 overtok Stian Omenås dirigentpinnen, og Kongsberg i januar har stått seg. Seminaret brukes hvert år til å spille gjennom planer for kommende år. I perioden med Stian har vi kjørt gjennom materialet for konserter, der swingkonserten og konserten med filmmusikk i Kulturhuset Stabekk kino har vært høydepunktene. Mye øving ble det også på notene til konserten med Vestre Aker Dusjlag. På sommerturen i Jønkøping (2008) var det plutselig konkurranse. Det var i hvert fall ikke noe å si på ambijonsnivået, i følge dommerne. Det er da noe!

På programmet på noen av disse konsertene sto: Slavekoret, Waltz nr. 2 av Sjostakovitsj, Våren av Grieg, Gabriellas sang, Limelight og Imperial March. Musikalsk skjer det noe med oss hele tiden. Disse stykkene sier vel sitt om økt spilleevne. Spillegleden er der, som et musikalsk gen, som er på hele tiden.

Av litt ulike administrative årsaker, bestemte vi oss for å flytte på Seminaret igjen. I 2010 havnet vi på Hotell Reenskau i Horten. Der var vi veldig velkomne, vi fant oss til rette, så her blir vi en stund. Og nytt av dette året var det at årsmøtet ble lagt til seminar-lørdagen. Det var veldig rasjonelt. Og vi må da kunne finne bedre grunner til en Stasen-fest enn Årsmøtet!

Litt om repertoaret - særlig kjenningene

Etter flere år med Pippi Långstrømp som kjenningsmelodi, har vi nå Beer Barrel Polka som signaturmelodi. Vi er Astrid Lindgren stor takk skyldig for tiden sammen med Pippi. I tillegg står vi også i musikalsk gjeld til Ole Edvard Antonsen, som introduserte denne "Pippi-snutten" for Erik Bye, en gang han så på Barne-TV! Nevnes må også Arne Sunde, som skrev ned en enkel versjon av sangen, slik at alle fikk et noteblad å se på.

Så igjen er det Beer Barrel Polka (Øl-polkaen) som er Stasens kjenningsmeoldi, og den har vi selvfølgelig sang til (Trio, 2. gang):

Her har du gjengen, mimrer med mussikk og schtiil.
Leppa vi vrenger, setter nå klutene til.
Her skal vi vise , alle som smiler så lurt.
Marsjene de har vi inne, her er intet surt.

Vi spiller og synger av hjertens lyst. Det er vanskelig å vite hvor mange som har hørt oss, i og med at vi antakelig har spilt den på eteren, og flere ganger utalands.

Her kan du høre Beer Barrel Polka, med sang

Men selvfølgelig, Pippi er ikke helt glemt. Den blir spilt når vi har barn som tilhørere, og det har vi heldigvis ofte.

Anledningsmusikk

Dessuten spiller vi musikkstykker om passer til helt spesielle anledninger. Selvfølgelig spiller vi : Ja vi elsker, Gud signe vårt dyre fedreland, Seier'n er vår, Festmarsj, Anchors Aweigh, Flaget opp, Brudemarsj fra Seljord, Gammel Jægermarsj (eller Gammel Jägermeister, som den heter noen ganger), Bursdagssangen og naturligvis "vår egen nasjonalsang": Bestumsangen. ved de anledninger der dette høver seg.

På Ullern VGS må vi nsten si vi har fått en ekstra Signaturmelodi, Gammel Jægermarsj. Denne spiller vi inne i samlingssalen når elevne går ut av VGS. Den spilles om og om igjn, så lenge elever marsjerer inn. Og Ullern VGS har fått veldig mange lever i de siste åren, noen hundre? Gammel Jægermrsj spilles antakelig 10 ganger. Og heldigvis er det noe om passer på at vi stopper på likt!

Julen

Julen er en spesiell og hyggelig tid, også her på Bestum. Som over alt ellers er også Stas-julen full av tradisjoner:

1. Vi avslutter øvelsene med en julegløgg hos a' Bente.
2. Vi spiller julen inn i Ullern kirke.
3. Vi spiller julen inn i Oslo Sentrum eller på CC Vest - som geriljakorps.

- alt dette har sin historie:

Julegløggen
Når kveldene blir mørke og julen setter inn, er det på tide å drikke gløgg hos a'Bente. Det har vi alt gjort i mange år. Hun er den store poet i korpssammenheng, og høydepunktet i denne sammenkomsten nås når vi synger den lokale versjon av Julekveldsvisa. Her er alt med: innkjøp av øl, pænnikjøp på CC-Vest, snø fra boks, plastic-remser, luft tett av eksos, RIMI på Furulund i blått og rødt, onga som drekker Cola og de gamle akevitt. Her er det a'Bente som har æren og alle rettigheter.

Julekonserten
Vi er med på å synge og spille julen inn i Ullern kirke siste søndagen før jul. Det er hyggelig å være med på å skape julestemning på Bestum. Her er vi sammen med skolekorpsene fra Lilleaker og Bestum, et lokalt strykeorkester og Ullern Janitsjar. Først når denne konserten er gjort, kommer julen til oss!

Julegerilja
  I den søte juletid, kan Stasen treffes utenfor Narvesen kiosken ved Nationaltheateret, ved Julegrana (Universitetsplassen), utenfor Tanum, innenfor Tanum, utenfor Grand, på Egertorvet og etter hvert et sted der det går an å slukke førjulstørsten. Vi håper du liker julemusikken vår. Vi har fortsatt stor tro på unplugged musikk, og vi har sett én dråpe komme fra øyekroken hos fler enn én. Noen påstår dette er uforglemmelig, og det er det kanskje? 
 

Her ser du Stasen Juleunderholde litt nissete i Vinteruniformen. Det er nesten så vi kan høres! 

Hovedmeny    Til toppen


Denne siden redigeres av Cyberminister Erik Bye.