Det var en gang ....

Allerede høsten 1997 fikk Cyber'n ideen om å lage Stasen's hjemmeside. Stasen var så sprengfylt med rare ting - hva vi gjorde, hva vi sa , hva vi spilte, hvor vi spilte, når vi spilte, hvor vi dro og hvem vi var, at tanken om en offentlig krønike var snublende nær. Og slik ble det.

Du som leser dette er heldig, du har nemlig funnet frem til et av skattkammerne i eterisk norsk musikkhistorie - du har gjort et riktig valg!

Slik har vi det!

I 1997 var det noen korps som hadde hjemmeside, men det var ingen veterankorps som hadde, og slett ingen underholdningskorps av vår type. Jeg må nok ha blitt inspirert av lørdagsunderholdningsprogrammet (passe langt) til Peter Nome, i 1996/97. Da kunne de som måtte fortelle Norge hvordan de hadde det hjemme, sende tips om sin hjemmeside til Nome. Og den beste hjemmesiden hver uke ble vist som underholdning. Da fikk vi f. eks. se bilder av soverommet til det "norske fok".

Det var særlig en ting som fascinerte WEB-redaktøren, det å kunne komme til et bestemt sted i Cyberspace ved hjelp av et klikk på en link. Samtidig var det hele litt mytisk og mystisk - "oppskriften" måtte skrives i kode, med de såkalte tagger. I mange folkegrupper er avlæring nærmest umulig - det gjelder for minst en Urstaser. Hjemmesiden til Stasen produseres fortsatt i tagger-språket. Tenk på det du!
I ettertid hadde det vært ganske kult om Nome hadde vist fram bilder av Stasen, men Cyber'n var litt treg på ventilen den gangen!

Internasjonalisering

Hovedtanken var selvfølgelig å lage en side på norsk. Men da jeg så hvordan flagg kunne brukes til språkvalg (klikk på flagg som link) og med bakgrunn i Stasens internasjonale profil ble det raskt naturlig å oversette til engelsk, tysk og svensk. Finsk ble det værre med, og fransk, italiensk og spansk er utsatt på ubestemt tid. I desember 1997 forelå den første utgaven av Stasens hjemmeside.

Gjestebok

Fra første dag inneholdt siden en omtale av: Musikken; Historien; Medlemmer; Spilleoppdrag; E-post liste; Gjestebok; Nyheter og Musikalske perler. Særlig dette med Gjestebok var en greie i begynnelsen. De som var innom vår side la igjen en hilsen i Gjesteboka vår, og vi gjorde det samme. Etter hvert har denne interessen avtatt, og de siste 2-3 årene har Gjesteboken blitt overlesset med Spam, så nå er den nedlagt!

Telleverk

Telleverk var også noe som raskt måtte tas i bruk. Det registrerer hver eneste som er innom, og opp gjennom årene har det vært ca 1500 innom pr år. Nå står telleverket på . Du er registrert!

Oppslagstavle

I begynnelsen fungerte Hjemmesiden først og fremst som et oppslagsverk om oss, spesielt hva vi hadde spilt og hvor vi hadde vært. Det var den gangen alle beskjeder ble gitt skriftlig - lagt i postkasen til hvert enkelt medlem. Etter at vi tok i bruk E-mail har Hjemmesiden mer og mer blitt Informasjonskanalen - der finner du det som skal skje, hva du skal ha på deg og hvor du skal være til enhver viktig tid! Les og husk!

En artig detalj - i mars 1997 var det bare tre medlemmer som hadde E-mail og tre som hadde mobiltelefon. Hvordan fikk vi tak i hverandre og hvordan fikk vi tid til og hvordan klarte vi å holde orden på alle brevene vi skrev til hverandre?

Musikk på nett

Et av de virkelig store fremskrittene på Hjemmesiden var da vi fikk lagt ut CD'n på nett. tenk at hele verden - mange millioner - kunne høre på Stasen. I motsetning til de som lever av musikk kunne dette gjøres uten noen form for restriksjoner eller koder som må knekkes. Men det kommer jo av at vi lever for musikk - og ikke av den.

Søkeord

Tidlig ble det klart at det å framtre på internett var ikke bare bare. Ministeren måtte til å lære seg å legge innn søkeord på de forskjellige søkemotorene. Dette ble gjort hos: Kvasir, Lycos, Yahoo, Alta Vista. Nå er livet så mye lettere - Google går inn på nettsidene og leter etter "ordet", uten hjelp. Fantastisk.

Adressen

Internettadresse er en sak for seg. Vi startet opp med å legge den på et område jeg fikk tildelt av Telenor: //home.online.no/~ebye - ikke lett å huske nei. Deretter etablerte vi siden hos Dagbladet (gratis) med adressen: //home.no.net/~ebye - ikke mye lettere. Vi prøvde å skaffe oss et eget domene (stasen.com), men både pris og rettigheter stoppet det forsøket. Nå har vi et domene forært av dirgent Kjetil og det funker bra for oss som glemmer lett: //www.stasen.net

Nedlasting

Lenge var redaktøren nettet opp med et analogt modem, 32 hastighetsenheter. Da gikk det jammen langsomt. Det var ok så lenge det dreide seg om tekst, med bilder ble det en tålmodighetsprøve. Særlig når Stasen hadde vært på tur og det ble tatt digitale bilder. Ofte 1 MB i størrele og gjerne 10-15 bilder i samme E-post. For å komme videre måtte dette hentes ned i mer høyteknologiske miljøer! Nå er'n på bredt bånd, så bare send i vei. Men, mer enn 3-4 MB tillates ikke hos Dagbladet, så livet byr stadig på begrensninger.

SG - Stasens gang

Stasens gang - SG var en ide som dukket opp etter hvert som det ble vanskelig å skille nye oppslag fra gamle. Dette er en nyhetsbulletin, som presenterer alt nytt, og særlig konserter, turer og annen moro. Nye bilder i album, nye musikalske undersøkelser og eller oppslagsverdige hendelser blir premiert her. Utfordringen er å finne fram til tidligere oppslag. Det er laget samlesider og temasider: Smågodt, Husker du og Bilder. Bare forsyn dere. I tillegg har vi en nesten oppdatert Stikkordliste.

Næravisen vår

Noe av det morsomste har vært å lage oppslag om oppslagene om Stasen i Næravisen vår: Akersposten/Ullern avis. Og tenk på at det er en avis som kommer i papir i 2006! På denne måten lager vi avis i avisen - nytt på nytt eller nytt på nett. Morsomt er det! Dermed kan alle medlemmene lese om Stasen i avisen, enten de holder avisen eller ikke. Snakk om dugnad!

Spilleoppdrag

Mye av nettvirksomheten er basert på pop-up og reklame. Her er Stasen noe mer beskjeden, men siden fungerer godt som annonse for vår spilleglede, særlig den vi får betalt for. Det er morsomt å høre at oppdrag bl.a. har kommet etter at folk har lest om oss. Tenk hvor glade og fornøyd de blir når hører oss. Dette er jo ikke dusinvare.

Urstaserne

En av de tingene det var både morsomt og hyggelig å ha med fra starten, var hyllesten til de som var med å danne Jubileumskorpset og som ble med videre i Bestum Stasmusikk. Og de er her jaggu ennå!

Bildealbumet

Noe av det mest sentrale innholdet på hjemmesiden, i tillegg til alt det andre, er bildene. De speiler Stasens sjel og er med på å fortelle "korpskulturen på Bestum". Noen observatører har sagt at når arkelogenene om flere hundre år finner bildealbum i Norge fra 1950-2000, vil de undre seg over funnet. Nordmenn tar fryktelig mange bilder. Og bildene vil vise folk i bunad, folk i 17. maitog og folk i selskap. Dette er det nordmenn tar bilder av. Er det dette som er nordmenns liv ? vil de nok spørre. Men dette gjelderer jo ikke Stasen. Arkeologene kan glede seg til å finne bildearkivet til Stasen. Riktignok er vi stort sett utstyrt med instrumenter, men det er vel mer som en forlenget kroppsdel å regne. Bildene våre framstiller og forteller mye rart, bare ta en kikk. Og er det noe som illustrerer Stasens sjeleliv på en direkte måte så er det bildene våre.

Disse bildene hadde ikke eksistert hvis ikke Stasen hadde hatt og har gode fotografer. Og her er det særlig Klokkespillist Erik Akre og tubaist Arne Sunde som leverer og skal ha mye av æren for albumet vårt. I tillegg får jeg mange bilder fra andre våkne observatører i Stasen. De rekker å feste "historien" på - før filmen nå brikken - samtidig som de marsjerer og spiller.

Her er antakelig det første bilde som fanger Stasens ånd. Og dette er det siste bilde som illustrerer spillegleden.

Hovedmenyen


Ansvarlig: Cyberminister Erik Bye.